Nascholing
BIG-6: Diabetes
25 maart 2025
Diabetes is onderdeel van de BIG-6: Klinische farmacotherapie, die u leert uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen. Deze cursus maakt u wegwijs in de snel veranderende diabetesmarkt, waarin het aanbod van antidiabetica explosief groeit. De docenten gaan onder andere in op de bewijzen voor de medicamenteuze preventie van micro- en macrovasculaire complicaties. Zij vertellen ook welke bloedsuikerverlagende middelen de voorkeur hebben en wat de rationale is voor combinaties van middelen. Aan het einde van de nascholing is uw kennis van de farmacotherapie bij diabetes mellitus op een wetenschappelijke, maar praktisch toepasbare wijze up-to-date gebracht.
Scholing: Kleinschalig interactief
Docenten: Dr. M.E. (Linda) Joosse, Dr. M. (Melvin) Lafeber
Obesitas en nieuwe farmacotherapie
07 mei 2025
Obesitas is de stille gezondheidsepidemie. Inmiddels heeft 55% van de Nederlandse bevolking overgewicht (BMI > 27 kg/m2) en ca 14% obesitas (BMI > 30 kg/m2) en dit aantal is snel gestegen in het laatste decennium.
Het is een chronische ziekte welke is geassocieerd met ca 200 aandoeningen, waarmee dit een directe bedreiging is voor de algemene gezondheid van de bevolking. Denk hierbij aan cardiovasculaire aandoeningen, diabetes mellitus type 2, dyspepsie, artrose, slaapapneu, astma, depressie, jicht, migraine, PCOS, maar ook diverse maligniteiten worden geassocieerd met obesitas. Patiënten met obesitas zijn in verhouding ook vaker ziek en afhankelijk van de gezondheidszorg. Dit gaat uiteraard ook gepaard met een hogere mate van gebruik van geneesmiddelen.
Scholing: Kleinschalig interactief
Docenten: Drs. M. (Michiel) Damhof
Demedicaliseren bij (kwetsbare) ouderen
09 & 10 december 2025
De nascholing Demedicaliseren bij kwetsbare ouderen vergroot de effectiviteit van medicatiereviews. Daarbij is speciaal aandacht voor demedicaliseren. Tijdens de eerste dag komen geriatrische syndromen en psychofarmacie aan de orde. De tweede nascholingsdag behandelt risicomanagement, zoals CVRM en diabetes mellitus en andere veel voorkomende farmacotherapie bij ouderen. De docenten gaan in op de bewijsvoering achter deze farmacotherapeutische behandelingen en het stoppen ervan, waardoor u op een zinvolle en veilige manier leert demedicaliseren.
Scholing: Klein schalig interactief
Docenten: Dr. M. (Melvin) Lafeber en S. (Sharon) Moerman
Parkinson meer dan een "a shaking disease", (Parkinson praktijk)
17 april 2025
De behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson is complex. Veel patiënten krijgen te maken verschillende beperkende klachten waaronder cognitieve achteruitgang en neuro psychiatrische problemen. De geneesmiddelen hebben allemaal hun eigen plaats in de behandeling en kunnen elkaar ook weer beïnvloeden. Hierin is een actieve rol van de apotheker d.m.v. het toepassen van een medicatiebeoordeling van cruciaal belang.
Door een farmaceutisch consult toe te passen kan een apotheker de klachten van een Parkinsonpatiënten goed in kaart brengen en mogelijke oplossingen aandragen om de klachten te verminderen. Hiermee kan het gebruik van medicatie en mogelijk de kwaliteit van leven van de patiënt geoptimaliseerd worden
Scholing: Kleinschalig onderwijs
Docenten: mw. C. (Clementine) Stuijt
ADHD, e-module
De e-module ADHD brengt u in korte tijd op de hoogte van de wetenschappelijke stand van zaken rond de medicamenteuze behandeling van ADHD. De nascholing behandelt de neurobiologische processen die betrokken zijn bij ADHD. Het werkingsmechanisme van de belangrijkste ADHD-middelen methylfenidaat, dexamfetamine en atomoxetine komt uitgebreid aan de orde. Ook de farmacokinetische verschillen tussen de beschikbare formuleringen komen aan bod. Tot slot leert u de belangrijkste bijwerkingen van de stimulantia managen.