Tussen 2017 en 2022 is er een dalende trend te zien in het aantal door apothekers gedeclareerde medicatiebeoordelingen. Dat blijkt uit het rapport ‘Optimaliseren van medicatiegebruik bij ouderen’ opgesteld door NIVEL, de Universiteit Utrecht en Sir Institute for Pharmacy Practice and Policy in opdracht van het ministerie van VWS.
Uit onderzoek dat gedaan is ten behoeve van dit rapport blijkt dat het aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen schommelt in de periode 2017-2022. Daarin is een dalende trend te zien. In 2022 zijn er ruim 100.000 medicatiebeoordelingen gedeclareerd. Eenduidige interpretatie van de dalende trend is echter lastig omdat er wisselingen zijn geweest in contractafspraken tussen zorgverzekeraars en zorgverleners en ook de COVID-19 pandemie nog invloed kan hebben gehad op het aantal uitgevoerde medicatiebeoordelingen. Ongeveer driekwart van de patiënten die een medicatiebeoordeling kregen was 70 jaar of ouder. Verder bleek dat er per medicatiebeoordeling ongeveer vier farmacotherapiegerelateerde problemen worden geregistreerd.
De auteurs concluderen dat door tijd- en personeelsgebrek in de eerste lijn de uitvoering van interventies die uit medicatiebeoordelingen voortvloeien onder druk staat. Ook is betere financiering en efficiëntere communicatie tussen zorgverleners nodig.