Trend juni 2024 – KNMP waarschuwt voor gevolgen afslanking verzekerde pakket

KNMP waarschuwt voor gevolgen afslanking verzekerde pakket

De KNMP waarschuwt voor de gevolgen van een grotere uitstroom van goedkopere geneesmiddelen uit het verzekerde pakket die het Zorginstituut Nederland voorbereidt. Het Zorginstituut zal op verzoek van de minister van VWS een aantal (groepen van) geneesmiddelen gefaseerd uit het verzekerde pakket gaan halen. Ook eerste keusgeneesmiddelen uit de NHG-standaarden worden hierbij niet ontzien.

Volgens de KNMP staat dit voornemen haaks op de passende zorg die Nederlandse zorgverleners voorstaan. Patiënten worden volgens de apothekersorganisatie onzeker als ze niet meer alle geneesmiddelen vergoed krijgen die de huisarts voorschrijft.

Het eerste middel dat het Zorginstituut heeft afgewogen is codeïne: de vergoeding hiervan moet beperkt worden tot patiënten met chronische ernstige diarree. Dit zal naar verwachting ongeveer 11 miljoen euro per jaar besparen, geld dat kan worden besteed aan andere volgens het Zorginstituut passende zorg. Het steekt de KNMP dat in dit te bezuinigen bedrag ook de vergoeding van de apotheekzorg wordt meegenomen.