Trend juni 2024 – Apotheekinterventie vermindert overmatig PPI-gebruik

Apotheekinterventie vermindert overmatig PPI-gebruik

Een interventie uitgevoerd door Amerikaanse apotheken zorgde dat PPI-gebruik in het algemeen daalde, zowel bij patiënten mét als zónder een lange termijnindicatie voor maagbescherming. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het BMJ.

Eén van de onderdelen van de interventie was het instellen van een uiterste afleverdatum van negentig dagen voor recepten bij patiënten zonder indicatie voor langdurig gebruik, van zes maanden bij alle PPI-recepten en facilitering van elektronisch voorschrijven van H2-antagonisten om het PPI-gebruik in te dammen. De interventie werd toegepast in een regio van het US Veterans Affairs Healthcare System, waarbij andere regio’s dienden als controle.

Voor implementatie van de interventie gebruikte 26% van de patiënten een PPI. De interventie zorgde voor een absolute afname van 7,3% bij alle patiënten die een PPI gebruiken. Zoals te verwachten was, raakte de interventie ook patiënten die wél een indicatie voor maagbescherming hadden, bij hen bedroeg de absolute afname van het PPI-gebruik 11,3%. Toch leidde dit bij de laatstgenoemde patiënten niet tot extra ziekenhuisopnames en ook in de eerste lijn resulteerde dit niet in extra bezoeken aan de arts wegens bijvoorbeeld hoge gastro-intestinale symptomen.