Trend juni 2024 – SGLT-2-remmers: risico op ketoacidose na gastric bypass

SGLT-2-remmers: risico op ketoacidose na gastric bypass

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg drie meldingen van euglykemische ketoacidose bij de SGLT-2-remmers dapagliflozine of empagliflozine kort nadat een patiënt een gastric bypass-operatie had ondergaan.

Euglykemische ketoacidose is een bekende bijwerking van de genoemde geneesmiddelen, maar het risico op deze bijwerking is groter na een grote operatie, zoals het aanbrengen van een gastric bypass. Volgens de bijsluiter moeten SGLT-2-remmers worden gestopt bij een grote operatie en de Nederlandse Obesitaskliniek adviseert om deze middelen bij diabetes type 2 naar een gastric bypass niet opnieuw te starten.

Lareb ontving twee meldingen over dapagliflozine en één over empagliflozine, waarbij de SGLT-2-remmers werden gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2 en deze geneesmiddelen niet of niet tijdig waren gestopt rond de gastric bypass-operatie. Euglykemische diabetische ketoacidose trad enkele dagen tot weken na de bariatrische ingreep. De patiënten zijn inmiddels hersteld of herstellende.